Wie zijn wij
Het ontstaan van Running Team Laarbeek
Running Team Laarbeek (RTL) is voortgekomen uit Runnersclub Lieshout (RCL).
Een lid van RCL, die al 2 keer deelgenomen had aan de ROPARUN met een team uit Helmond kwam in 2007 jaar bij het bestuur van RCL met de vraag of dit ook iets zou kunnen zijn voor RCL. In het kader van 10 jaar Laarbeek had deze persoon geprobeerd het inschrijfgeld (€ 2300,00) bij de gemeente los te peuteren, helaas is dat niet gelukt.
Toen een bedrijf in natuursteen uit Aarle-Rixtel het inschrijfgeld betaalde en een grondverzet bedrijf uit Lieshout voor verdere sponsoring zorgde, heeft het bestuur van RCL besloten hiermee in te stemmen en ging met een groep mensen intensief aan de slag om een team samen te stellen en de organisatie op poten te zetten.
In 2008 werd onder de naam Runnersclub Lieshout voor het eerst deelgenomen aan de Roparun. 520 kilometer hardlopen voor het goede doel, van Parijs naar Rotterdam. Voor RCL was het vooral een sportieve uitdaging, maar na het overlijden aan kanker van een van de lopers, vlak na de eerste Roparun, werd het doel ineens veel belangrijker.
De bus was wel geregeld, want busonderneming Bergerhof was bereid om een touringcar met chauffeur beschikbaar te stellen voor dit evenement tijdens de Pinksterdagen.
De Roparun werd z’n succes dat besloten werd ook in 2009 deel te nemen. Toen de run een eigen leven ging leiden binnen de club, heeft het bestuur besloten niet langer deel te nemen aan de Roparun.
Enkele enthousiaste lopers hadden het Roparun-virus goed te pakken en besloten tot de oprichting van een zelfstandige stichting. Zo werd op 20 oktober 2009 Running Team Laarbeek opgericht. Het grootste deel van het team is nog steeds lid van RCL, echter ook andere mensen die hoofdzakelijk uit Laarbeek komen, worden uitgenodigd om mee te doen.
Het team bestaat uit 8 lopers, 6 fietsers, 3 chauffeurs voor de kleine busjes, 2 navigators, 2 chauffeurs voor de touringcar, personen voor de catering, sportmasseurs en een coördinator die de regie heeft tijdens de gehele tocht.
De eerste jaren werd er gelopen van Parijs naar Rotterdam, een afstand ongeveer 520 km. In 2016 werd gestart vanuit Hamburg naar Rotterdam, een afstand van ruim 560 km. Door de coronapandemie was er geen Roparun in 2020 en werd de versie van 2021 verkort en in Brabant en Limburg gelopen. Aarle-Rixtel werd in deze editie zelfs uitgeroepen tot Roparunstad
Gedurende bijna het hele jaar is het team in de weer om zoveel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker, onder het motto: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.
Daarvoor worden diverse acties georganiseerd, zoals het bakken van wafels, deelnemen aan vlooienmarkten, het organiseren van een sponsordiner, de scholenbootcamp, maar vooral het zoeken naar sponsoren en donateurs.
Alle teamleden hebben hierin een bijdrage en zijn betrokken bij alle activiteiten.
Een bestuur, wat bestaat uit 5 leden, coördineert al deze acties.
In 2022 wordt weer een Nederlandse versie van de Roparun gelopen met start op vliegveld Twenthe. Ook wordt weer Aarle-Rixtel en Lieshout aangedaan.
En wanneer we op tweede Pinksterdag weer aankomen op de Coolsingel in Rotterdam geef dat weer een geweldig trots gevoel. Moe en voldaan kijken we dan terug op de voltooide tocht en het afgelopen jaar met een heel mooi resultaat. Want in die 13 jaar dat we hebben deelgenomen, hebben we toch meer dan € 150.000,00 bij elkaar weten te sprokkelen.
Geld dat volledig te goede komt aan de palliatieve zorg voor mensen met kanker, b.v. voor hospicecentra te denken aan De Populier in Bakel en Parunashia in Sint Michielsgestel, inloophuizen zoals De Cirkel in Helmond, etc.
Een uitgebreid overzicht van de doelen staat op de website van de ROPARUN: www.roparun.nl