Nieuws

Bevrijdingsvuur 2022

Wat zo mooi eindigde met prachtige onthalen en het aansteken van het vuur in alle kerkdorpen, was het voor Runningteam Laarbeek de zwaarste nacht in 13 jaar Roparun.

Na een mooie en eervolle dodenherdenking op 4 mei vertrok Runningteam Laarbeek om 21.30 uur naar Wageningen om het vrijheidsvuur op te halen. Ondanks de wat chaotische organisatie in Wageningen was het Runningteam om 0.30uur aan de beurt om het vuur in ontvangst te nemen.
Amper 6 kilometer later, op de Grebbenberg, sloeg het noodlot toe.
Een van onze fietsers werd onwel en viel op het fietspad. Omdat er geen reactie was en geen ademhaling werd de reanimatie in gang gezet.
Professionele hulpverleners van het team Aalsmeer hebben met behulp van een AED  de reanimatie succesvol kunnen voltooien.
Runningteam Laarbeek heeft daarna het vuur per auto naar Laarbeek gebracht en samen de berichten vanuit het ziekenhuis in Arnhem afgewacht.
Na positieve uitslagen en de wens van de familie, heeft Runningteam Laarbeek besloten om het programma in Laarbeek zoals gepland door te laten gaan.
Als eerste werd om 10.00 uur het vuur ontstoken in Beek en Donk nadat burgemeester Frank van der Meijden de aanwezigen op de hoogte had gebracht hetgeen het team onderweg had meegemaakt. In Aarle-Rixtel werd het team onthaalt door jonge voetballers van ASV ’33, waarna ook daar na het hijsen van de vlag het vuur ontstoken werd. In Lieshout waren er prachtige gedichten en werd er onder “In vrijheid” van Thé Lau een rondje gelopen rond de kiosk.
Om 12.00 uur bereikte het team Mariahout. Ook hier werd het vuur ontstoken en werd stil gestaan bij de graven van de Engelse soldaten David en Jack.
Voor alle runners en genodigden was er nadien bevrijdingssoep in het openluchttheater.
​Voor Runningteam Laarbeek een bevrijdingsnacht die diepe sporen heeft achter gelaten.